ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ

По случай  16-ти април –  Деня на Българската Конституция и юриста, Районен съд – Свиленград, съвместно с Районна прокуратура – Свиленград организира „ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ“,  който се проведе на 16.04.2017 г. /вторник/ от 10.00 часа до 16.00 часа в Съдебната палата в гр. Свиленград, ул. „Георги  Бенковски“ № 17.

Провеждането на Деня на отворени врати в органите на съдебната, заложено в Комуникационната стратегия на съдебната власт, приета от Висшия съдебен съвет, бе заложено и в Плана за действия на Районен съд – Свиленград по изпълнение на комуникационната стратегия за 2019-та година..

В Деня на отворените врати, от 10.00 часа до 16.00 часа вратите на кабинетите и залите в съдебната палата бяха отворени, така че всички желаещи имаха възможност да ги разгледат .

Безспорно, най-интересно за всички бе провеждането на симулативен наказателен процес в Зала № 1 на съдебната палата. Процесът започна в 10,00 часа, като в него участваха ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ и от ПГССИ „Христо Ботев“ /в ролите на съдия, съдебни заседатели, съдебен секретар, прокурори, подсъдими, адвокати, вещо лице, двама свидетели и трима служители на съдебна охрана/. Участниците се включиха симулативния процес с огромно желание и бяха съответно със съдийски, прокурорски и адвокатски тоги, респ. с униформи на съдебна охрана. Съдебното симулативно производство – НОХД, бе образувано по обвинение на РП – Свиленград срещу двама подсъдими – за престъпление по чл.354а, ал.3, т.1, вр. чл.20, ал.2 от НК – за това, че на определена дата същите двама, в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително са придобили и държали високорисково наркотично вещество, а именно марихуана с нетно тегло 30 грама със съдържание на активен наркотичнодействащ компонент тетрахидроканабинол 7,1 тегловни %. Участващите в процеса ученици изиграха отлично ролите си, в това число сами определиха размера на наказанието и постановиха присъда, за което бяха бурно аплодирани от съучениците си и от останалите зрители. В рамките на процеса се проведе кратка беседа от Председателя на Районен съд – Свиленград Живка Петрова и от прокурора при Районна прокуратура – Свиленград Мария Кирилова, относно естеството на правораздавателната дейност като цяло и в частност на тези две институции. Обърна се и внимание на това, че казусът, който се разигра, почива на действителен случай, както и че учениците трябва да мислят и да внимават в действията си, ако не искат след време да бъдат на мястото на подсъдимите.

В рамките на деня всички желаещи имаха възможността да получат екземпляр от Конституции на Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *